spoon

'Poffert'

Category: , ,





We waren een tijdje erg druk met andere zaken en dan schiet het kokkerellen er nog al eens bij in, maar we zijn weer terug! Dit keer een recept voor 'poffert'. Wij hadden er zelf nog nooit van gehoord, maar de Allerhande van Albert Heijn toont er een recept voor en die nemen wij graag over, want dit was ontzettend lekker én simpel te maken. Officieel is poffert een Gronings recept, gemaakt in de vorm van een tulband, maar deze versie kan ook prima. Het is een soort van dikke luchtige pannenkoek en heeft iets weg van een oliebol met krenten en rozijnen. 
Het lekkere aan dit recept is ook de servering van warme kort gebakken appeltjes met stroop, wat net dat beetje zoetigheid aan de poffert geeft.
Voor dit recept hebben wij alleen rozijnen gebruikt, want we zijn niet zo dol op krenten (dat vreemde geknars bevalt ons niet). 


Boodschappenlijstje
- 200 ml halfvolle melk
- 1/2 zakje gist
- 250 gram bloem
- 1 ei
- 225 gram rozijnen/krenten
- 3 el zonnebloemolie
- 2 friszoete appels, ongeschild
- 50 gram boter
- 6 el stroop

  1. Verwarm de melk tot het lauw is.
  2. Schenk de helft in een kommetje en doe de helft van het zakje gist erbij. Laat dit 5 minuten staan.
  3. Pak een beslagkom en voeg de bloem toe en een mespunt zout. 
  4. Maak een kuiltje en voeg het eitje toe.
  5. Schenk nu het gistmengsel in de beslagkom en voeg de rest van de melk erbij. 
  6. Roer nu tot een soepel stevig beslag. 
  7. Laat de beslagkom nu afgedekt met een vochtige theedoek één uur rijzen op kamertemperatuur.
  8. Schep de krenten en/of rozijnen door het beslag.
  9. Zet de pan met antiaanbaklaag aan en laat de olie erin op een laag vuur verhitten.
  10. Schep het beslag erin, doe de deksel op de pan en laat dit op een heel laag vuur 50 minuten lang bakken. Keer na 25 minuten de poffert om.
  11. Snijd de appel in partjes. Verhit de boter en bak de appels 5 minuten.
  12. Voeg de stroop toe en bak nog 2 minuten.
Klaar! Serveer nu de poffert koud, lauw of warm met het mengsel van appels met stroop. Eet smakelijk!

Comments (4)

dat is zo lekker

lijkt me heerlijk, kan het ook met peer??

groetjes bas

Hoi Bas!
Ja, natuurlijk kan je zelf variëren met de vulling. In principe zou je kleine blokjes peer in het beslag kunnen toevoegen in plaats van de rozijnen.
Succes!

Een poffertje onder een mega-telelens? Ziet er lekker uit :)