spoon

Simpel weekendbrood

Category: , ,

Weekend. De zon ontwaakt je uit je coma. Je trekt je sloffen aan en loopt naar de keuken. Tijd voor een grote kop thee en de krant. Nu alleen nog de geur van versgebakken brood, maar helaas zijn er geen voorgebakken broodjes in huis en heb je geen broodbakmachine. Geen probleem, want dit recept is binnen een kwartier te bereiden en alles wat je nodig hebt is een oven, aluminiumfolie en een ovenschaal.. en de ingrediënten natuurlijk. De oven hoeft niet eens voor te verwarmen, dus je kan gelijk aan de slag.


Boodschappenlijstje
- 305 gram meel (bloem voldoet ook)
- 175 ml warm water
- 20 ml olijfolie
- 1/2 theelepel fijn zout
- 3 theelepels gist

  1. Let op, verwarm de oven niet voor.
  2. Mix de meel, zout en gist in een kom. 
  3. Voeg nu het water en de olijfolie toe.
  4. Kneed het deeg voor 15 minuten met de handen of 10 minuten met een mixer (deeghaken) tot het deeg glad en elastisch is.
  5. Snijd een paar lijnen in het deeg op welke manier dan ook (wees creatief).
  6. Leg het deeg in een ovenschaal en pak hem in met aluminiumfolie. 
  7. Plaats nu de ovenschaal in de oven en zet de oven op 200 ºC (elektrisch).
  8. Wacht nu 40-45 minuten en haal het aluminiumfolie eraf. 
  9. Laat nu het brood nog 5-10 minuten goudbruin afbakken.
  10. Lekker met jam of een plak kaas, maar dat mag je natuurlijk zelf weten.
Comments (3)

lijkt me erg lekker!

Ik heb hem proberen te maken maar hij plakte heel erg, wat doe ik verkeerd? Het brood werd in de oven ook niet hard, heb alles gedaan wat er was gezegt, maar niet gelukt hahah.

Hoi Bianca!
Wat belangrijk is bij dit brood is dat het goed te tijd krijgt om te rijzen en te bakken wanneer het aluminiumfolie eromheen zit. Dit zorgt er een beetje voor dat het brood gaat stomen. Het is inderdaad een tricky recept, want je brood kan te plakkerig worden en niet rijzen.
Wees niet te bang met het aluminiumfolie en nog een tip: doe nooit de oven open om te kijken tijdens het bakproces. Hiermee zakt je cake, brood of wat dan ook vaak in en je verstoort hiermee het bakken.

Succes!