'Zijn dát gedroogde druiven mama?' Nooit geweten, tot er een moment kwam dat ik 7 jaar werd en mama mij een rood
doosje met zo’n zonnetje erop in mijn hand duwde. ‘Hier, druifjes’. Ik worp een
blik op het zonnetje en het kwartje viel. Mijn rozijnen waren vroeger druiven
die door de zon gekrompen en verkleurd zijn. Toen ik mijn broertje vertelde dat
het eigenlijk fruit was, hoefde hij het niet meer. Mooi, des te meer voor mij,
dacht ik.
Nog steeds zijn ze niet weg
te denken uit de wereldkeuken. Rozijnen. Van het woord ‘raisin’, wat gewoon
Frans is voor druif. In het Frans heet een rozijn dan weer ‘raisin sec’,
gedroogde druif. In de winkel worden ze ook wel ‘Sultana’ rozijnen genoemd,
naar het ras van de pitloze druif. Na het plukken worden de druiven in een soda
oplossing gelegd zodat het velletje eerder scheurt. Vervolgens worden ze in de
zon gelegd om te drogen, zo’n week tot twee weken. Nadat de takjes verwijderd
zijn, worden ze gezwaveld, door middel van zwaveldioxide. Dit om de rozijnen
langer te kunnen bewaren maar vooral om de kleur te veranderen.
Het is een misvatting dat
lichte rozijnen van de witte druif komen en donkere rozijnen van de blauwe
druif. De goudkleurige ‘Sultana’ rozijnen worden dus gebleekt door middel van
zwavel. Hierdoor is nog maar de vraag of rozijnen zo gezond zijn, ook al bevatten
rozijnen veel B-vitaminen, vezels, kalium en magnesium. Dit doet niet af aan
het feit dat ze heel smakelijk zijn door brood, bolletjes, cake, oliebollen,
yoghurt, muffins, rijstepap en talloze andere desserts. Maar zelfs in
hoofdgerechten als kip kerrie met rijst zijn rozijnen te vinden. Ik heb ze liever door m’n kwark met stukjes appel en
kaneelpoeder, eet smakelijk.
Een bijzondere uitzending van 'Keuringsdienst van Waarde' over rozijnen. Het consumentenprogramma over eten en voeding gaat op zoek naar de geheimen van de rozijn. Want waarom zijn rozijnen eigenlijk vele malen goedkoper dan druiven? En hoe gaat dat drogen eigenlijk? Een interessante uitzending als je even tijd hebt!
Comments (0)
Een reactie posten